Είναι σωστό και φρόνιμο πριν την αναχώρησή σας για ένα μακρινό ταξίδι, αλλά και καθώς τις καθημερινές σας μετακινήσεις θα πρέπει να προβαίνουμε σε ορισμένους τυπικούς αλλά απαραίτητους ελέγχους, ώστε να προστατεύσουμε το όχημα μας από  ζημίες και φθορές που ίσως να σας ζημιώσουν το πορτοφόλι. .

Σας συμβουλεύουμε να κάνετε τους πιο κάτω εύκολους , γρήγορους αλλά σημαντικούς ελέγχους σε μικρά τακτικά διαστήματα. :

 

Στάθμη λαδιού

Βεβαιωθείτε ότι το όχημα σας είναι σταθμευμένο σε  δρόμο χωρίς κλίση και είναι κρύο. Τραβήξτε τον δείκτη λαδιού και ελέγξτε που βρίσκετέ η στάθμη του λαδιού. Πρέπει να βρίσκετε στην μέγιστη θέση (Max) ή τουλάχιστο αρκετά πιο πάνω από την ελάχιστη θέση (Min).  Οι θέσεις καθορίζονται είτε με δύο ενδεικτικές τρύπες είτε με δύο γραμμές.

Αν χρειαστεί να συμπληρώσετε λάδι συμβουλευτείτε το τεχνικό εγχειρίδιο του οχήματος σας ή τον μηχανικό σας. Μην αφήνετε τον κινητήρα να λειτουργεί όταν η στάθμη βρίσκεται στην θέση Min.

2016-02-22 10.08.38

Υγρά φρένων και ψυγείου (ραδιατέρ)

Η στάθμη των υγρών του ψυγείου καθώς και  των φρένων θα πρέπει να βρίσκεται στην μέγιστή  θέση (Max). Το υγρό για τα φρένα πρέπει να είναι το προκαθορισμένο από τον κατασκευαστεί υγρό, βλέπετε τεχνικό εγχειρίδιο κατασκευαστεί, ενώ το υγρό του ραδιατέρ ( ψυγείου ) πρέπει να είναι υγρό με συστατικά  από –ψύξης ( antifreeze ) που μπορείτε να βρείτε σε πρατήρια καυσίμων.

Σε έκτατες περιπτώσεις χρησιμοποιήστε αποσταγμένο νερό .

2016-02-22 10.12.38  2016-02-22 10.12.06

Πιέσεις ελαστικών

Τα ελαστικά σας χάνουν συνεχεία πίεση του αέρα λόγο των καιρικών συνθηκών είτε λόγο του τρόπου οδήγηση σας (ανέβασμα σε πεζοδρόμια , ανωμαλίες δρόμου κ.τ.λ.).  Οι πιέσεις των ελαστικών στον κάθε άξονα του οχήματος σας διαφέρουν ανάλογα με τον κάθε κατασκευαστή . Συμβουλευτείτε για τις πίεση από το ειδική ετικέτα που είναι επισυνημμένη στο όχημα σας ( πόρτα του οδηγού, πορτμπαγκάζ ή ντουλαπάκι του συνοδηγού). Η μη σωστή πίεση στα ελαστικά σας θα επιφέρει φθορά των ελαστικών καθώς δεν θα  εφάπτονται ομοιόμορφα στων δρόμο.

tyre pressures

 

Υαλοκαθαριστήρες και υγρό

Φροντίστε ώστε οι υαλοκαθαριστήρες σας  να είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να διευκολυνθείτε σε περίπτωση βροχής. Επίσης, κρίνεται απαραίτητο να συμπληρώσετε το δοχείο των υαλοκαθαριστήρων.

2016-02-22 10.13.06

 Επιπρόσθετα βοηθήματα και εξοπλισμό οχήματος έκτακτης ανάγκης

Να έχετε πάντα και να ελέγχετε την κατάσταση τους τακτικά, καλώδια ρεύματος (πόλους) , ένα φαρμακείο , τρίγωνο προειδοποίησης φθοράς και ένα μικρό πυροσβεστήρα.  Επιπρόσθετά θα ήταν σοφό να έχετε ένα μπουκάλι νερό καθώς και ένα φακό σε περίπτωσης έκτακτης ανάγκης.

car_emergency_kit-w283

Comments

comments